Kulturportal Torna-Hällestad

 

Gamla prästgården

Gamla prästgården blev benämningen på gården intill kyrkan efter det att prästlönebostället längst ner på Prästvägen uppfördes. Det kallades allmänt sedan för Prästgården. 1645, efter andra kriget mot svenskarna, uppfördes församlingens prästgård som tidigare låg vid Gästis i Dalby men som raserades av svenskarna. Kriget går under benämningen Hellestads blodbad.

Församlingen blev moderförsamling i nära 300 år då Dalby nya prästgård uppfördes. Efter det att kyrkoherden flyttat in i den nya gården, uthyrdes prästgården som Emil Lundblad som siste präst bott i. En av hyresgästerna var den kände konstnären Emil Johanson-Thor som målat flera vårvintermotiv i byn och som det utgivits en vacker bok om. Barnbarnet Inger kan ses i TV:s Antikrundan. Syskonen Malte, Birger och Blända Mårtensson och Anna Rydén är andra som hyrt. Bland dem namnes här också syskonen Einar och Ingeborg Balcker.

På auktionen utropades möbler, såsom buffé, soffor, bord och stolar. pendyl, linne, sängkläder, glas, porslin och köksattiralj, vävnader, ekkistor, furukistor, spinnrock, stannugnsskiva (Rudebeck 1681), kopparsaker, fotogenlampor, gamla vågar däribland en lispundsvåg, Huskvarna oljekamin, kylskåp (Bolinders 75 l), gasolkök, vävstolar, äldre vapen och en mängd andra saker.

Syskonen hyrde prästgården i ett 40-tal år. Härefter var det fler hyresgäster. Byggnaderna underhölls inte och var inte beboeligt och 1968 var de i mycket dåligt skick. Då säljs prästgården till familjen Bjärheim som rustar upp den helt.

Läs mer om gamla prästgårdar här.