Kulturportal Torna-Hällestad

 

Cob utbildade sig till cowboy i Kanada

Carl-Axel Dahlgren som driver KC-ranch tillsammans med sin fru Kerstin blev efter studerande i cowboyyrket aktiv i Swedish Western IMilers. Cob fick sin första häst vid 11 års ålder. Under två somrar har västgöten jobbat på Sveriges egna Vilda Västern, High Chapparal.

I uppsättningen av "Annie get your gun" på skandinavium i Göteborg var han också med. Lite besvärligt bara då hästen var skotträdd. Med sin bredbrättade stetsonhatt, den typ västernsadel med sin långa sadelknapp och lasson är scenen som klippt och skuren ur en cowboyfilm. Detta är på 1970-talet.

Cowboy, då tänker folk på Buffalo Bill men det finns inte mycket romantik i en modern cowboys liv. Verkligheten ligger miltals från filmens men precis utanför knutarna i Torna Hällestads tätort. Kerstin och Carl-Axel Dahlgren tog över
ranchdriften på Vaselund 1993 och flyttade dit. K som i Kerstin och C som i Carl-Axel blir KC. Redan 1987 köpte de in sig på den ena rånenen och Carl-Axel blev kompanjon med Lennart Stener på Vaselund. 2002 köpte paret Dahlgren även Kronetorpsranchen. Rancher hör inte hemma i Sverige och kanske var det det som ställde till konflikterna. 1989 kom lagen som kräver att alla frigående nötkreatur ska ha möjlighet att ligga torrt och söka skydd under tak i ligghallar. Turerna om detta har varit många och plågsamma för KC-ranch men må ranchdrivama få en styrka som gör att de klarar av att kämpa vidare mot nya krav och regler föratt kunna fortsätta sin ekologiska djuruppfödning till gagn for just deras djur och för att vidderna på pansarövningsfältet ska hållas öppet för fauna och flora och alla strövare.