Kulturportal Torna-Hällestad

 

Olssons bageri

Olssons bageri startade på Byvägen 26 med bröderna Frans och Arvid som senare separerade. Frans Ols' flyttar rörelsen till Byvägen 7 1928. Efter 10 år står ett nytt bageri färdigt på Byvägen 3 1937. Bageriet finns på gården, affären i boningshuset så det blev mycket spring i trappan och över gården.

Frans Olsson gifte sig med Olga Frisk. Modem Anna flyttade som änka från Vallboda till byn och där Prästvägen 8 1923. Hennes man var Per Åkesson Frisk som avled 1920. Olgas syster Gurli arbetade i bageriet. Hon flyttade in på Prästvägen 8 med Hilding Nilsson. Paret köpte senare Prästamöllan vid Trollskogsvägen. Naima var mestadels i affären för att expediera kunderna men var även en av chaufförerna som distribuerade bröd i deras brödbil. I annonsen för 50 år sedan som stod under Allmänna arbetsmarknaden önskades en manlig chaufför och det fick dom också när nu inte Naima skulle sätta sig bakom ratten.

Olssons var känt för gott både mat- och kakbröd och så sålde de Em-Em-glass. Undras om inte etiketten sitter kvar på butiksfönstret. Nyårsafton brann en marschall på infarten till huset. Grannarna 1974-79 Maj och Nils-Olof Björk med barnen på Byvägen 5 kostade på sig en egen annons i vilken de tackade för all vänskap och omtanke genom åren. Naima var en av få kvarvarande i byn som kunde berätta om äldre bybor och fick höra mycket naturligtvis genom att hon träffade så många människor.